MEAL PREP voor beginners | voorbereiding voor 4 dagen gezond eten en afvallen (in minder tijd!)
10 december 2021 

MEAL PREP voor beginners | voorbereiding voor 4 dagen gezond eten en afvallen (in minder tijd!)

Ik ben zelf iemand die niet graag kookt en zeker tijdens de week maak ik er niet graag veel tijd voor. Vroeger dacht ik altijd dat ik geen tijd had om gezond te koken, maar er zijn veel recepten die niet lang duren en toch lekker én gezond zijn.

Mealprep voor beginners

In veel mealprep video's maken ze 4x hetzelfde gerecht voor een hele week. Of bereiden ze al alles voor zodat je het enkel nog in de microgolf moet opwarmen, maar dan sta je bijna de hele zondag in de keuken om je week voor te bereiden en wordt je eten telkens terug verwarmd in de microgolf daar heb ik dan ook weer geen zin in!

HOE IK DAN WEL MEAL PREP:

Met de meal prep dat ik toon in deze video, bereid ik al zoveel mogelijk voor, zodat het koken tijdens de week sneller gaat. Terwijl ik bezig ben met het avond eten bereid ik al mijn lunch voor voor de dag erna. Zo ben ik maar 1x per dag (zo kort mogelijk) bezig met koken.


In deze video zie je dat ik in een uur mealpreppen, 4 maaltijden heb voorbereid, dit zorgt ook voor minder afwas en opruimwerk tijdens de week.Maaltijdplanner maken

Door een maaltijdplanner te maken hoef ik tijdens de week niet meer te denken wat we nu weer gaan eten. Ik hou sommige ook bij zodat ik snel inspiratie heb voor een nieuwe week.


Want als je in principe 4 verschillende maaltijdplanners maakt voor een week, dan heb je een maand lang variatie in je eten en kunnen deze 4 weken elke maand terug komen. Dan hoef je niet telkens terug een nieuwe planner te maken!


Zo kan ik ook efficiënter boodschappen doen, hoef ik niet meer elke 2 dagen naar de winkel. Dubbele tijdwinst ;-)

Mealprep stappenplan

Stap 1: boodschappen wegsteken en wassen

Voor ik mijn boodschappen in de koelkast steek, was ik alle groentjes en fruit die moeten gewassen en al kunnen gewassen worden. Dit bespaart me tijd als ik een stuk fruit wil eten, of 's morgens fruit moet klaarmaken die de meisjes meenemen naar school.

Stap 2: koelkast uitkuisen

Wanneer ik mijn mealprep gepland heb, kuis ik eerst de koelkast uit (indien ik dit nog niet gedaan heb bij het wegsteken van mijn boodschappen), dit zorgt ervoor dat ik overzicht heb. En door dit op dit moment te doen, heb ik in 1 moment de meeste afwas. (samen met de afwas van de mealprep)

Stap 3: groenten voorbereiden

Meestal kruipt de meeste tijd in je groentjes. Door deze al op voorhand te wassen en te snijden, bespaar je veel tijd op het moment zelf, en afwas.

- eitjes koken
- bloemkoolrijst
- bloemkoolroosjes
- courgette in sliertjes
- wortelen in vers water
- brocolli roosjes
- champignons snijden
- ui snijden
- provamel of kokosyoghurt in kleine potjes doen

TIP:
Wortelen en selder kan je een aantal dagen lekker vers houden door ze onder te dompelen in vers, fris water.
Gekookte eitjes in de koelkast zijn gemakkelijk voor bij je slaatje 's middags, om zelf verse tonijnsalade te maken of als je een craving hebt.

Gezonde maaltijden met deze mealprep

- geroosterde brocolli met kip
- wortelen en champignons met verse zelfgemaakte rundburgers (terwijl bereid ik al de wokschotel voor, voor morgen)
- wok van bloemkoolrijst, wortelen, champignons en rundgehakt
- courgetti bolognaise (spaghettisaus is een must in je diepvries, kan je ook mealpreppen door een grote pot klaar te maken en in te vriezen per portie)

Boodschappenlijstje voor gezonde weekmenu

- eieren
- sla
- tomaten
- 2 brocolli
- 2 bloemkool (1 voor bloemkoolrijst / 1 voor bloemkoolroosjes)
- 1 bakje champignons
- courgette
- fruit naar keuze
- garnalen
- tonijn in blik (in eigen nat) - voor verse tonijnsalade te maken met een geplet eitje en wat kruiden
- kipfilet

Ik hoop dat deze video je heeft kunnen inspireren om ook aan de slag te gaan met mealpreppen. Doe je dit al vaker? Dan hoor ik het graag in de reacties hieronder wat jij graag al op voorhand klaarmaakt.

Over de schrijver
Reactie plaatsen